Materiaal

Een baby zit 9 maanden lang warm en geborgen in de buik van zijn of haar moeder. Je kan je voorstellen dat het een heftige overgang is voor zo'n kleintje van een warm en geboren plekje naar de wijde wereld. Ineens moet zo'n kleintje zichzelf warm gaan houden, zelf ademen en leren melk drinken.

 

Door een Coonie kan je je baby de warmte en geborgenheid van de baarmoeder een klein beetje terug geven waardoor het rustiger kan wennen aan de grote buiten wereld.

 

Voor mijn Coonies gebruik ik diverse materialen. Ik krijg best vaak de vraag;" welk materiaal heeft jouw voorkeur?!"  Wol vind ik een fantastisch natuur product dat je voor een baby kan gebruiken, zowel in de winter als in de zomer. Wol reguleert de warmte van je baby, dus in de winter helpt het je kleintje warm te houden en in de zomer om de warmte af te voeren.

 

Hieronder geef ik een korte beschrijving van alle materialen zodat jezelf een keuze kan maken welk materiaal bij je past.

 

 

Katoen

Katoen is een natuurlijk materiaal, ademt en kan veel vocht opnemen. Katoen is een materiaal dat zowel warm als koel aan kan voelen en dus voor alle seizoenen geschikt is. Tevens voelt katoen heel fijn aan op de huid en geeft minder huidirritatie dan bijvoorbeeld wol

Merino wol

Merino wol komt van het merinoschaap. Het merinoschaap of merinosschaap komt van oorsprong uit Noord-Afrika (Marokko) en is via de Moren in Spanje terecht gekomen. Aan het einde van middeleeuwen is in Spanje door kruising met Spaanse schapen het huidige bekende schapenras ontstaan.

Merinoschapen worden geprezen voor de kwaliteit van de wol, omdat merinoschapen veel meer haartjes hebben in vergelijking met “gewone” schapen  is de wol veel dunner en langer waardoor merinowol zeer zacht aanvoelt en niet kriebelt. Merino wol is warmte regulerend en is zowel voor de winter als de zomer fijn om te dragen.

Acryl 

Acryl is een sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt. Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Polyacryl vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.

Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. 

De acrylvezel is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast. Kleuren zullen niet snel vervagen of verweren. Doordat acryl een synthetische vezel is hebben bacteriën en schimmels geen invloed op acryl.

De slijtvastheid van acryl is lager dan die van andere synthetische materialen, maar wel groter dan die van wol en ongeveer gelijk aan die van katoen.

Acryl is makkelijk wasbaar in de wasmachine. Hoewel het niet krimpt, kan acryl niet te heet gewassen worden, niet in de felle zon worden gedroogd en ook niet in de droger.

Synthetisch kan negatief klinken, maar dat is niet altijd terecht. Er worden voortdurend nieuwe materialen ontwikkeld en het draagcomfort van deze vezels is vaak heel goed.

Alpaca

Alpaca wol is afkomstig van de alpaca, familie van de lama. Alpaca vezels zijn superzacht, sterk en duurzaam. Alpaca wol behoort tot de meest luxe wolsoorten die er bestaan en wordt vergeleken met mohair en kasjmier.

Allergisch voor schapenwol? Probeer dan eens alpacawol. Alpaca wol lijkt op schapenwol maar is warmer en bevat van nature geen lanoline waardoor het hypoallergeen is. De fijnheid van de haren zorgt ervoor dat deze wol niet als kriebelwol wordt ervaren. Voor mensen met een allergie voor lanoline en voor mensen die erg gevoelig zijn voor kriebelwol (zelfs de allergevoeligste babyhuidjes) is deze wolsoort dus ideaal.

Alpaca is van nature lichtgewicht, waterafstotend, brandwerend en warmte regulerend. De wol is uniek vanwege haar semi-holle vezel. Alpaca’s hebben zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld om zichzelf tegen extreme temperaturen in het Andes gebergte te beschermen. Op hoogtes tot bijna 5.000 meter kan het extreem koud zijn in de winter en extreem warm in de zomer. De lichte wol past zich aan de lichaamstemperatuur aan en heeft de unieke eigenschap om je warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Wol

Wol geeft goede isolatie tegen kou. Dit komt doordat er zich tussen de kleine gekrulde vezels van de wol veel stilstaande lucht bevindt en stilstaande lucht is een slechte warmtegeleider en dus een goed isolatiemateriaal.

Wol is ademend en vochtregulerend. Wol kan tot ca. 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder vochtig aan te voelen. Het opgenomen vocht wordt weer langzaam aan de lucht afgegeven (verdamping) waarbij weinig of geen afkoeling merkbaar is. Een 100% wollen kledingstuk is daardoor warm, zonder broeierig aan te voelen.

Wolvezels zijn van nature vuil afstotend. Door het van nature aanwezige wolvet (lanoline) dringt vuil minder snel door in de vezel.

Wol is vormvast. Het heeft van nature een hoge elasticiteit en kan 30 tot 40% worden uitgerekt zonder te breken, het is dus een veerkrachtige vezel. Dit betekent dat wol de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm.